Συγγραφέας
ΒΟΥΛΑ ΜΑΣΤΟΡΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Slider

Η ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΜΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

Κείμενο: Όλγα Σελλά, 08/07/2007, https://www.kathimerini.gr/culture/291662/i-prosdokia-moy-archizei-kai-teleionei-stin-ypopsifiotita/

Φέτος είναι η χρονιά της Βούλας Μάστορη. Η επιτυχημένη συγγραφέας -κυρίως βιβλίων για παιδιά- εκτός από το κρατικό βραβείο που απέσπασε για το 2005 είναι υποψήφια για το Βραβείο Άντερσεν, που θα απονεμηθεί το 2008, τη μεγαλύτερη διάκριση για συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Λίγο πριν φύγει για τις καλοκαιρινές διακοπές, μιλήσαμε μαζί της γι’ αυτή τη μοναδική εμπειρία και τιμή, την οποία βιώνει από πέρυσι που έγινε γνωστή η υποψηφιότητά της.

«Το κρατικό βραβείο ήταν κάτι απρόσμενο για μένα. Για να είμαι ειλικρινής, με τα κρατικά είχα χάσει κάθε προσδοκία. Είχα αρχίσει να σκέφτομαι ότι μετά από 30 χρόνια στη γραφή, θα είναι τιμή μου και καμάρι μου να μην έχω πάρει κρατικό βραβείο. Αλλά μου το χάλασαν», λέει με χιούμορ η Βούλα Μάστορη. Και προσθέτει σοβαρά: «Το κρατικό βραβείο είναι μια πολύ μεγάλη χαρά, αλλά όχι μεγαλύτερη από αυτή που έχω εισπράξει από τους αναγνώστες μου και την επαφή μαζί τους».

Το Βραβείο Άντερσεν όμως «είναι τιμή, μόνο και μόνο από τη στιγμή που είναι κανείς υποψήφιος. Για μένα εκεί αρχίζει και τελειώνει κάθε μου προσδοκία. Το να δοθεί σε Έλληνα το Βραβείο Άντερσεν είναι δύσκολο έως αδύνατον. Γιατί η σύγκριση είναι άνιση», λέει η Βούλα Μάστορη και αγγίζει το αιώνιο πρόβλημα της αμετάφραστης ελληνικής λογοτεχνίας, αλλά και των πολλών δυσκολιών που βρίσκουν οι Έλληνες συγγραφείς να μεταφραστούν και να βρουν εκδότη στο εξωτερικό. «Θεωρώ εντελώς τύχη το ότι μεταφράζονται βιβλία μας στο εξωτερικό. Γιατί εμείς πηγαίνουμε με μεταφρασμένη μόνο την περίληψη άντε και ένα απόσπασμα του βιβλίου. Πώς θα το επιλέξει ο ξένος εκδότης; Γι’ αυτό σας λέω: είναι εντελώς τύχη».

Ο κάθε υποψήφιος για το Βραβείο Άντερσεν επιλέγει ο ίδιος πέντε τίτλους από τα βιβλία του. Η Βούλα Μάστορη έκανε μια θεματολογική επιλογή, από τα περίπου 45 βιβλία που έχει γράψει έως σήμερα, στα τριάντα χρόνια που τροφοδοτεί με βιβλία τους μικρούς αναγνώστες. «Προσπάθησα να είναι πέντε βιβλία αντιπροσωπευτικά της 30χρονης διαδρομής μου στη λογοτεχνία». Πρώτο βιβλίο «Η χώρα με τις δύο πολιτείες και τις μυγδαλένιες κούνιες» (Κέδρος, Ελληνικά Γράμματα) ένα βιβλίο με θέμα τον κύκλο της ζωής μέσα στο σώμα της γυναίκας μέχρι τη γέννηση του παιδιού, με μια γραφή που ακουμπάει περισσότερο στην ποίηση, «ένα είδος το οποίο απευθύνεται σε πιο απαιτητικούς αναγνώστες. Το δεύτερο βιβλίο είναι το «Ένα γεμάτο μέλια χεράκι», ένα βιβλίο που αγγίζει το θέμα του θανάτου, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1978 στον «Κέδρο» και συνεχίζει ακάθεκτο. Το τρίτο βιβλίο τιτλοφορείται «Το βιβλίο στο Γυμνάσιο» (Πατάκης), που αγγίζει ένα θέμα ταμπού, τη σεξουαλική παρενόχληση, και έχει πουλήσει μέχρι σήμερα περίπου 90 χιλ. αντίτυπα. Τότε η Βούλα Μάστορη είχε δεχτεί αρκετές πιέσεις, ίσως και επιθέσεις, «αφού έθιξα την αγία ελληνική επαρχία». Από φέτος όμως, αποσπάσματά του περιλαμβάνονται στο αναγνωστικό του Δημοτικού.

Το τέταρτο βιβλίο είναι «Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά» (Πατάκης) που ασχολείται με τα παιδιά που προκύπτουν από τους μεικτούς γάμους. Ο μικρός ήρωας είναι μισός Άγγλος και μισός Έλληνας και προσπαθεί να δει σε ποιον ανήκει. Στη μαμά ή στον μπαμπά… Το πέμπτο βιβλίο που κλείνει το φάκελο υποψηφιότητας της Βούλας Μάστορη είναι από τα πρόσφατα βιβλία της, με τίτλο «Η κουκλίνα» (Πατάκης) με θέμα το διαζύγιο και μια περίεργη ανατροπή. Δηλαδή, ενώ οι γονείς χωρίζουν φιλικά, η μικρή ηρωίδα πληγώνεται γιατί θα το ήθελε… παραδοσιακό! «Θέλω να ελπίζω ότι έκανα μια σωστή επιλογή. Έμεινα σε θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο και τα σημερινά παιδιά».

(…)

Λίγο πριν τελειώσουμε την τηλεφωνική μας συνομιλία, ρωτήσαμε τη Βούλα Μάστορη αν θα ήθελε να γράψει για θέματα που ακόμα δεν έχει αγγίξει. «Είναι ένα βιβλίο που ήδη γράφω, αλλά δεν θέλω να πω ακόμα τίποτα. Θέλω να ξαφνιάσω». Μας εξομολογείται όμως ότι εντάσσεται κι αυτό στα θέματα-ταμπού και της το ζήτησε ένας αναγνώστης της και η συγγραφέας τού το υποσχέθηκε.

Please publish modules in offcanvas position.