Συγγραφέας
ΒΟΥΛΑ ΜΑΣΤΟΡΗ

Η ΤΕΤΡΑΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ

Slider

Κάτω απ’ την καρδιά της

Το τέταρτο βιβλίο από την τετραλογία με την Άννα. Ένα χρονικό της εφταετίας (1967-1974) όπως το διηγείται ένα έμβρυο που αρνιέται να γεννηθεί "όσο είναι η χούντα απ’ έξω". Ο δικός μου μικρός φόρος τιμής σε κείνα τα χρόνια, αφού τα τίμησα με τη σιωπή μου για είκοσι χρόνια (το βιβλίο εκδόθηκε το 1995). Βούλα Μάστορη

  Η χούντα του 1967 βρίσκει την Άννα παντρεμένη κι έγκυο. Το αγέννητο μωρό της μας λέει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από το σπίτι, ενώ παράλληλα σχολιάζει, φιλοσοφεί και κάνει... καθιστική αντίσταση, αρνούμενο να γεννηθεί "όσο είναι η χούντα έξω".

Σημείωση-πρόταση
Για τον αναγνώστη που θέλει να έχει κατά χρονολογική σειρά τα γεγονότα που αποτέλεσαν τον ιστορικό καμβά του μυθιστορήματος υπάρχουν σχετικές σελίδες στο τέλος του βιβλίου, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικό για τη σχολική γιορτή του Πολυτεχνείου (17 Νοεμβρίου) σε συνδυασμό με το κομμάτι (σελ.155-167) που αναφέρεται σε αυτό το ιστορικό γεγονός.

Διαβάστε ΚΡΙΤΙΚΗ

«Έγραψα αυτό το βιβλίο για να καταδικάσω κάθε μορφή τυραννίας που μπορεί να εκδηλωθεί σε διαπροσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό και διακρατικό επίπεδο. Και κυρίως για να δώσω το στίγμα εκείνης της εποχής, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να συγχωράμε αλλά όχι να ξεχνάμε». Βούλα Μάστορη

ΚΡΙΤΙΚΗ

Το τέταρτο βιβλίο από την τετραλογία με την Άννα (Το αυγουστιάτικο φεγγάρι, Στο γυμνάσιο, 1-1-4). Ένα μωρό μας αφηγείται μέσα από την κοιλιά της μάνας του τα αισθήματα, τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις της μητέρας του, Άννας, απέναντι στη Χούντα, στον σύζυγό της, στην οικογένεια του συζύγου, στην άφιξη της τηλεόρασης, στη νύχτα του Πολυτεχνείου. Τρυφερό και ρομαντικό. Λίίίγο παρατραβηγμένο το γεγονός ότι το μωρό αρνήθηκε να βγει κι έτσι έχουμε μια αρκετά εκτενή κύηση. Κατά τα άλλα τα ιστορικά γεγονότα τα πλέκει σωστά με την ιστορία, σκιαγραφεί τους χαρακτήρες πολύ καλά αν και λίγο επιφανειακά και υπήρχαν πολλές επαναλήψεις (επιφωνήματα, α!, να! κλπ.). Ένα έφηβο κορίτσι (περισσότερο) θα το αγαπήσει σίγουρα και θα μάθει κάποια πράγματα για μια περίοδο τόσο κοντινή μας, για τη νοοτροπία της εποχής, για τους ξύλινους λόγους του Παπαδόπουλου, για τα βασανιστήρια, τη Γυάρο και για τη νύχτα του Πολυτεχνείου. Γεγονότα που και το ίδιο το μωρό δεν γνωρίζει τι σημαίνουν και γι\' αυτό έχει πολλές απορίες αλλά τις αναφέρει με το δικό του προσωπικό χιοόυμορ και ύφος!!
Πάνος Τουρλής

Please publish modules in offcanvas position.