Συγγραφέας
ΒΟΥΛΑ ΜΑΣΤΟΡΗ

ΠΟΙΗΣΗ

Slider

Η Χώρα με τις δύο Πολιτείες και τις Μυγδαλένιες Κούνιες

Ένα βιβλίο που θα σας ταξιδέψει μέσα στο κορμί της Γυναίκας για να ζήσετε το θαύμα της Γέννησης. Ένα παραμυθένιο ταξίδι με πυξίδα την αριστερή κάθε φορά σελίδα, έτσι ώστε να μπορείτε να πάρετε μαζί σας ακόμη κι ένα νήπιο που ρωτά: "Πώς γίνονται τα παιδιά;"

Άρχισα να γράφω αυτό το παραμύθι της γέννησης όταν ο πρώτος μου γιος ήταν πλέον εννιά χρονών και είχα χάσει στο μεταξύ πέντε αγέννητα μωρά το ένα μετά το άλλο, ενώ η κλασική ιατρική μού είχε αποκλείσει πλέον τη δυνατότητα ν’ αποκτήσω δεύτερο παιδί. Όταν τέλειωσα, το πήγα στον ΚΕΔΡΟ, το μόνο εκδοτικό οίκο εκείνη την εποχή (1977) που εξέδιδε ελληνική παιδική λογοτεχνία και δεν περιοριζόταν σε μεταφράσεις ξένων. Εκεί γνώρισα για πρώτη φορά τη μακαρίτισσα εκδότρια Νανά Καλιανέση, η οποία, αφού το διάβασε επιτόπου, μου είπε:

«Πολύ ωραίο κείμενο! Μπράβο! Όμως είναι πολύ προωθημένο για την εποχή μας. Προηγείται τουλάχιστον είκοσι χρόνια. Δε θα πουλήσει... Δεν μπορώ να το εκδόσω. Λυπάμαι».
Την ευχαρίστησα, πήρα πάλι το χειρόγραφο και με έκδηλη απογοήτευση κίνησα να φύγω.
«Τι θα το κάνεις τώρα;» με σταμάτησε η Νανά Καλιανέση.

«Θα το βάλω στο συρτάρι» απάντησα. «Εάν εσείς δεν μπορείτε να το εκδώσετε, κανείς άλλος δε θα δεχτεί να βγάλει στην αγορά ένα τέτοιο βιβλίο...»
«Χμ... Άφησέ το μου για λίγο καιρό να δω τι μπορώ να κάνω...»

Μετά από αρκετές μέρες μού τηλεφώνησε και μου είπε ότι τελικά είχε αποφασίσει παρά τις αντιρρήσεις των συνεργατών της να εκδώσει το βιβλίο μου! Πέταξα από τη χαρά μου! Και ενώ πανηγύριζα, ήρθε ένα δεύτερο τηλεφώνημα. Αυτό ήταν από τον γυναικολόγο μου για να μου πει ότι η μηνιαία μικροβιολογική εξέταση ρουτίνας έδειξε ότι ήμουν έγκυος!

Τη μέρα που γέννησα το δεύτερο γιο μου, ο άντρας μου μαζί με μια ανθοδέσμη μού έφερε στο μαιευτήριο και το «Η Χώρα με τις δύο Πολιτείες και τις μυγδαλένιες κούνιες» που μόλις είχε εκδοθεί. Μέσα στην ανθοδέσμη είχε βάλει μια καρτούλα με τον τελευταίο στίχο του βιβλίου:
«Θεέ έχω παιδί!"
Και το παιδί βγάζει κραυγή.

Διαβάστε ΚΡΙΤΙΚΕΣ

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Ένα σπάνιο βιβλίο...
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, 1976

...Παρ' όλο το ποιητικό ύφος και τις μεταφορές και τα σύμβολα, το κείμενο στηρίζεται σε αυστηρά επιστημονικά στοιχεία. Η ανατομική περιγραφή γίνεται με ευγένεια και σαφήνεια...
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 1977

...Το Θαύμα της Γέννησης περιγράφεται με όλη τη μαγεία και την ποίησή του...
ΕΝΑ, 1988

Είναι ένα λυρικό παραμύθι που ερμηνεύει το θαύμα της ζωής... με ποιητικές μεταφορές, αλλά και στηριζόμενο σε επιστημονικά στοιχεία, σαφήνεια περιγραφής και ευγένεια... Η εικονογράφηση συμπληρώνει τη μαγεία του κειμένου...
Θέτη Χορτιάτη, ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, 1998

Το παραμύθι της Γέννησης μας δίνει με τον αριστουργηματικό τρόπο γραφής της, απλό, περιγραφικό, γεμάτο χρώματα και αγάπη η Βούλα Μάστορη, στο νέο της βιβλίο... (...) καλύπτει όλες τι ηλικίες... Μια πολύ αξιοπρόσεκτη προσφορά γνώσης και ευαισθησίας...
Ελένη Μπίστικα, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 1998

...ενώ η θεματική του αφορά τη γέννηση του παιδιού, δηλαδή πρόκειται για βιβλίο γνώσεων, η διαπραγμάτευση γίνεται ποιητικά, ονειρικά, ακριβώς για να διατηρηθεί η μαγεία του μυστηρίου της ζωής.
Μένη Κανατσούλη, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25 Φεβρουαρίου 2007

Please publish modules in offcanvas position.